Divne

"Divne" je dokumentarac koji istražuje životne priče žena teologinja u protestantskom svijetu, fokusirajući se na njihovu borbu za prava i identitet unutar evanđeoske kršćanske zajednice. Film se odvija na prostorima bivše Jugoslavije, što dodaje poseban kontekst i slojevitost pričama koje su ispričane.

Glavna tema filma je uloga žena u crkvi i teologiji, s posebnim naglaskom na njihovu borbu za priznanje i jednaku vrijednost unutar konzervativnog religijskog okruženja. Ove žene suočavaju se s brojnim izazovima, od patrijarhalnih struktura unutar crkve do društvenih očekivanja koja nameće njihovo okruženje.

Kroz intimne intervjue, "Divne" prikazuju snagu, hrabrost i odlučnost ovih žena da se bore za svoje mjesto unutar vjerske zajednice koju vole i u kojoj služe. Njihove priče o suočavanju s predrasudama, stereotipima i diskriminacijom daju uvid u kompleksnost izazova s kojima se suočavaju žene teologinje, ali istovremeno pokazuju njihovu odlučnost da mijenjaju stvari.

Kroz "Divne", gledatelji dobivaju priliku da bolje razumiju dinamiku moći unutar religijskih institucija te da cijene važnost borbe za rodnu jednakost i inkluzivnost u svim sferama društva, uključujući i religijske zajednice.

Filmska ekipa

Režija: Antun Balog

Scenarij: Julijana Tešija

Kamera: Antun Balog

Montaža: Antun Balog

Glazba: Artlist

Producent: Julijana Tešija

Produkcija: TonniBFilms i EVTOS Osijek

Fotografije s premijere filma